Dietetyka naturalna DIETA ŻYCIA

Makrobiotyka

Twórca makrobiotyki Japończyk Georg Oshawa mawiał „Jesteś tym co jesz”.  W latach 20-tych XX wieku opracował specjalne zasady życia i żywienia a jako że był filozofem dostrzegł w jedzeniu coś więcej niż większość ludzi.

Słowo „makrobiotyka” pochodzi od greckiego macos – wielki oraz bioticos – dotyczący życia. Czyli wielkie, wykraczające poza podstawowe traktowanie odżywiania, życia i pozostawanie w równowadze i  harmonii z otaczającym światem. Ponadto w makrobiotyce znalazły odzwierciedlenie pewne zasady taoistyczne i teoria przeciwieństwa Yang i Jin, na których opiera się porządek świata.

Poniżej kilka zasad makrobiotyki:

  • jedzenie w zależności od pory roku i pory dnia
  • „Pij swoje pożywienie jedz swoje picie”
  • odpowiednie techniki przygotowywania pożywienia (gotowanie na parze, gotowanie, na surowo, pieczenie w piekarniku, gotowanie w szybkowarze, smażenie)
  • żywienie jest tylko jednym z elementów właściwego, opartego na harmonii życia
  • ciesz się z przygotowywania potraw
  • zachowuj odpowiednią proporcję pomiędzy yang i jin w posiłkach